Játék és Program Spectrum IV.

A könyv címe: Játék és Program Spectrum IV.
A könyvhöz kapcsolódó név/nevek: Rucz Lajos (Szerző)
Kocsis Attila (Szerző)
Bankó Miklós (Szerző)
Dzvonyár Péter (Szerző)
Nagy Olivér (Lektor)
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat
A kiadás helye: Budapest
A kiadás éve: 1987
ISBN-szám: 9635 92 7029
Kötéstípus: Tűzött-ragasztott papírkötés
Oldalszám: 142
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.

Előszó

Talán nem meglepő, ha mindenekelőtt köszönetünket tolmácsoljuk mindazoknak, akik a könyv kéziratának lezártáig kitöltötték és elküldték az előző kötet végén található kérdőívet.

Nos, örömmel tölt el bennünket, hogy a sorozat folytatására igény van és természetesen a továbbiakban is 200 Ft alatti áron. A vélemények alapján megállapítottuk, hogy a könyv szerkezetét alapjában nem érdemes megváltoztatni, ebből adódóan továbbra is közlünk POKE-okat. Itt igen sokan észrevételezték, hogy miért nem közöljük játékonként a lehetséges bevitel módját. Tapasztalatunk szerint egy-egy játék igen sokféle köntösben terjed el a Spectrumosok körében. Egyre több a már ismert „MULTIFACE”-es változat, de gyakori a Jugoszlávián keresztül hazánkba érkező „JANSOFT”, „FUTURESOFT” stb. ’fémjelzéssel’ ellátott verzió is. Ezek többsége programonként más-más szisztémát kívánna, melynek kidolgozását elsősorban ebből adódóan, másrészt terjedelmi korlátok miatt továbbra is az Olvasóra bízzuk.

Mikrolexikonunknak joggal adhattuk volna a ’Lexikon’, vagy ’Mega-lexikon’ nevet, hiszen úgy érezzük, ilyen részletességű, a teljességre törekvő lista összeállítására a mai napig nem nagyon volt még vállalkozó. Teljes listát közölni egyszerűen lehetetlen, mert havonta 40-50 új program lát napvilágot. Ennek ellenére megpróbáltunk egészen frissek lenni, így a lexikon a nyomdába kerülés előtti héten lett lezárva. Többen igényelték az osztályzatokat is. Nos a mintegy 4000 programból nekünk sem áll rendelkezésünkre a teljes kollekció, de még ha rendelkezésre is állna, elképzelhető, hogy könyvet nem tudnánk kiadni, mert az értékelés elveszi az időt. A lista – nagyságára való tekintettel – külön mellékletként jelenik meg. Ezzel az volt a célunk, hogy ezt a listát külön is használni lehessen, ki-ki bejelölhesse rajta saját készletét, és így egy egységes katalógusrendszert alakítsunk ki a felhasználók között.

Előző kötetünk „Mit játsszunk, hogy játsszunk?” fejezete sokban eltért az azt megelőzőektől, s örömmel vettük, hogy Önök is szívesen fogadják a kidolgozott, teljességre törekvő játékleírásokat, még akkor is, ha így csak néhány játékkal ismerkedhetünk meg. Ebben a vonatkozásban a kérdőívek nagy segítségünkre voltak. Kiválaszthattuk azokat a játékokat, melyeket a legtöbben kértek. Sajnos nagyon sok kérdőív kitöltője „látszólag” elégedetlen marad, mert nem csak azt kapja , amit kért, de abból a rengeteg játékból amit kértek, egy külön könyvsorozatot lehetne indítani, erre pedig nincs lehetőségünk. Reméljük, az itt megtalálható játékok az előző kötethez hasonló , hosszan tartó szórakozási lehetőséget jelentenek majd gépük mellett.

A felhasználói programokkal könyvünkben két fejezet foglalkozik. Itt is meglehetősen széles határok között szórtak az igények – s mivel sokan kértek olyat is amely már az előző kötetben megjelent, így emlékeztetőül a mikrolexikonban felidézzük az eddigi három kötet tartalmát.

A harmadik fejezet a mikroszámítógépek felhasználásának igen fontos állomását, az ún. „electronic spreadsheet”-eket ismerteti. Ezek a programok főként műszaki, tudományos, gazdasági számítások, kalkulációk elvégzését teszik lehetővé, mely házi viszonylatban nélkülözhetetlen segédeszközzé válhat az új adórendszer bevezetésével.

A negyedik fejezetben egy általános áttekintést nyújtunk a gépre eddig elkészült szövegszerkesztő programok (word processor-ok) arzenáljából. A szövegszerkesztő programok előnyösen felhasználhatók a házi- ill. üzleti levelezésben, információs anyagok elkészítésében, formába hozásában stb. Ma már nem jelent nagy problémát a Spectrum nyomtatókhoz illesztése, így úgy érezzük, ez a szolgáltatás minden érdeklődő felhasználó számára hasznos lehet.

Könyvünk felhasználásához sok sikert kívánunk, s természetesen továbbra is várjuk észrevételeiket, javaslataikat, véleményüket!

Kezdőlap | Önéletrajz | Referenciáim | Család | Kapcsolatfelvétel

A design a Grafikart Publications terve alapján készült
(C) Copyright, 2005. Bankó Miklós, Microteam Kft, Szalay Krisztián, Bankó Ádám